Woning verkoopklaar maken

WoonGoed geeft u graag persoonlijk advies

5 tips om uw woning verkoopklaar te maken!


Waar moet u allemaal op letten en welke stappen moet u doorlopen? Bij WoonGoed helpen wij u bij het verkopen van uw huis. Hier leest u welke stappen u moet doorlopen om uw woning verkoop klaar te maken!

Vraagprijs bepalen

Het bepalen van de vraagprijs is erg belangrijk, u wilt immers een zo hoog mogelijk bedrag voor uw woning ontvangen. Echter, wanneer u te veel voor uw woning vraagt, zal er weinig belangstelling zijn. De waarde van uw woning en de vraagprijs zijn niet gelijk aan elkaar.

Bij het bepalen van de vraagprijs is er rekening gehouden met de mogelijkheid om te onderhandelen. Ook speelt de gewildheid van de woning een rol. U kunt zelf de vraagprijs van u woning bepalen, maar in de meeste gevallen wordt dit door de verkoopmakelaar gedaan.

U hebt als verkopende partij een mededelingsplicht, dit houdt in dat u, wanneer er gebreken zijn aan de woning, u dit aan moet geven aan de kopende partij. U kunt ervoor kiezen om speciale clausules op te nemen in de koopovereenkomst om uzelf te beschermen tegen eventuele aansprakelijkheid. Wanneer het om een oude woning gaat kunt u ervoor kiezen om een ouderdomsclausule op te nemen in de overeenkomst, dit zorgt ervoor dat de koper op de hoogte is van de bouwkwaliteit van de woning, deze is namelijk anders dan die van nieuwere woningen. Ook komt het voor dat een woning door een erfgenaam wordt verkocht. In dat geval wordt er vaak voor gekozen om een niet-bewoningsclausule in het verkoopcontract op te nemen. Hiermee geeft de verkopende partij aan zelf niet in de woning te hebben gewoond en niet op de hoogte te zijn van eventuele gebreken.

Energielabel

Een woning in Nederland wordt voorzien van een energielabel. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De labels lopen van A tot en met G. Wanneer u uw woning verkoopt is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Officieel hoef je dit label pas te overhandigen tijdens de overdracht bij de notaris. Toch wil de koper meestal vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een woning. Vraag daarom op tijd het definitieve energielabel aan, dit kan via de website van de Rijksoverheid.

Communicatie

Om u woning te verkopen is het plaatsen van een bord in de tuin niet genoeg. U dient online goed te communiceren met potentiële kopers.  Om u woning goed te presenteren is goede content erg belangrijk. Zorg voor een duidelijke omschrijving van de woning, de omgeving en de kenmerken van het huis. Ook is een uitgebreide fotoreportage van belang om uw huis te verkopen! WoonGoed helpt u graag bij het creëren van content voor de verkoop van uw huis, wij zorgen onder andere voor een fotoreportage, een duidelijke omschrijving, plattegrond(en) van de woning en plaatsing op Funda en social media. 

Uw woning verkoop klaar maken

Om uw woning volledig verkoop klaar te maken zorgt u ervoor dat de woning opgeruimd en schoon is. Door de woning op te ruimen lijkt deze groter! Ook is het van belang dat de tuin netjes onderhouden is zodat deze er gezellig uit ziet. Maak de woning schoon en repareer eventuele gebreken.

Bezichtigingen inplannen

Wanneer de eerste potentiële verkopers zich melden, kunt t samen me ons de bezichtigingen inplannen. Wij zorgen ervoor dat de kijkers ontvangen worden en de potentiële kopers worden voorzien van informatie over de woning door middel van goede brochure.

Er is een bod op mijn huis uitgebracht, wat kan ik nu doen?

Onderhandelingen

Een potentiële koper kan een bod doen op uw huis, u kan hier een tegenbod op uitbrengen. Wanneer een potentiële koper de vraagprijs biedt bent u niet verplicht uw woning te verkopen, het is mogelijk om de vraagprijs te verhogen of verlagen. Wanneer er meerdere potentiële kopers zijn, kunt u ook met meerdere personen tegelijk onderhandelen.

Ondertekenen

Wanneer jij en de koper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming bereikt. De koop komt tot stand wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en de koper heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin hij zonder opgaaf van reden alsnog de koop kan ontbinden.

Overdracht

Wanneer de notaris de koopovereenkomst heeft ontvangen stelt hij een datum en tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering. Op het tijdstip dat is afgesproken betaalt de koper de koopsom en, als dat van toepassing is, de prijs voor de roerende zaken die je achterlaat. De notaris zorgt voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten. Daarnaast regelt hij de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op het huis en de betaling van de rekening aan de NVM-verkoopmakelaar. Het saldo dat overblijft maakt de notaris over op jouw rekening. Het geld ontvang je nadat de akte is ingeschreven in het Kadaster. Dit is meestal één werkdag na levering.

Vervolgens teken je de akte van levering. Officieel ben je geen eigenaar meer van jouw huis, wanneer je de akte van levering bij de notaris hebt ondertekend en deze is ingeschreven bij het Kadaster.

Vragen over het verkopen van uw woning?  Wij helpen u graag verder door middel van persoonlijk advies. Neem gerust contact met ons op!

WoonGoed begeleid u graag bij het verkopen van uw woning!

  • Verkoopadvies
  • Maken van fotoreportage
  • Maken van een beschrijving
  • Maken van een plattegrond
  • Opstellen van een brochure
  • Plaatsing op Funda.nl
  • Opstellen van een koopovereenkomst

Mail ons