Hypotheekrenteaftrek in 2021

De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd. Lees hier wat er veranderd.

Tot 2024 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aan verlaagd. Sinds 2020 is deze afbouw versneld met drie procent per jaar. De hypotheek rente aftrek verdwijnt in de komende jaren niet helemaal, maar wordt wel verlaagd.

Wat is hypotheekrenteaftrek

Voor huiseigenaren met een hypotheek dient de hypotheekrenteaftrek als een fiscale aftrekpost.

Wanneer iemand een hypotheek afsluit betaald hij of zij rente over deze lening. De rente die over de hypotheek betaald wordt is aftrekbaar van de inkomstenbelasting . Dit wordt hypotheekrenteaftrek genoemd.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek

De betaalde hypotheekrente wordt in mindering gebracht op uw bruto inkomen, hierdoor betaalt u uiteindelijke minder inkomstenbelasting. Voor hypotheken die na 01-01-2013 zijn afgesloten geldt dat de rente alleen nog aftrekbaar is voor annuïteiten- en lineaire hypotheken als deze binnen 360 maanden worden afgelost.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomensschijf elke jaar afgebouwd. Dit zou in eerste instantie in kleine stappen van 0.5 procent gebeuren, echter is in het regeerakkoord van kabinet Rutte 3 besloten om dit te versnellen en het percentage te verhogen naar 3 procent.

Voor inkomens boven de 68.507 geldt dat de hypotheekrente en alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning maximaal aftrekbaar zijn tegen een tarief van 37,05 procent.

Hypotheekrenteaftrek

Aftrekposten

Naast de hypotheekrente zijn er verschillende aftrekposten die men eenmalig kan aftrekken, voorbeelden hiervan zijn:

  • Advieskosten, voor het afsluiten van uw hypotheek;
  • Notariskosten;
  • Taxatiekosten.

Voorbeelden van kosten die niet aftrekbaar zijn:

  • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (makelaarsprovisie);
  • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting;
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte;
  • Kosten van onderhoud en verbouwing;
  • Aflossing van de eigenwoningschuld;
  • Kosten van een bankgarantie voor het betalen van een waarborgsom.

Meer weten over zaken als; hypotheken, het aankopen van uw eerste woning , belastingzaken of verzekeringen? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs, of kom een keer langs bij ons kantoor om te sparren over uw financiële situatie.

Mail ons