WOZ-waarde gestegen? Hypotheekrente omlaag!

Is de WOZ-waarde van uw woning gestegen? Mogelijk gaat uw hypotheekrente omlaag! WoonGoed legt het u uit!

Is uw WOZ-waarde gestegen? Dan kunt u mogelijk uw hypotheekrente verlagen! Wij leggen uit hoe dit werkt en of dit ook voor u geldt.

WOZ-waarde ontvangen

Afgelopen week heeft u waarschijnlijk de  van uw eigen woning ontvangen. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een schatting die de gemeente maakt van de marktwaarde van uw woning op basis van; de ligging van de woning, inhoud van de woning, oppervlakte van de woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt. De hoogte van de WOZ-waarde van uw woning heeft mogelijk invloed op de rente die u over uw hypotheek betaalt. Daarnaast heeft het ook invloed op de hoogte van de gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait.

In dit artikel vertellen wij u waarom het handig kan zijn om naar uw huidige hypotheek te kijken als de WOZ-waarde van uw woning is gestegen.

WOZ-waarde-gestegen

WOZ-waarde gestegen

Huiseigenaren betalen in veel gevallen een renteopslag (risico-opslag). De hoogte van de renteopslag wordt bepaald door de verhouding tussen de woningwaarde en de hoogte van de hypotheek. Hoe meer je leent ten opzichte van de woningwaarde, des te hoger de renteopslag. Wanneer uw WOZ-waarde gestegen is, maar bijvoorbeeld ook wanneer u aflost, leent u minder ten opzichte van de woningwaarde. In sommige gevallen kunt u de renteopslag van uw hypotheek verlagen wanneer u een hypotheek heeft zonder NHG-verzekering. Een NHG-hypotheek kent in de meeste gevallen namelijk geen renteopslag.

Is de WOZ-waarde van uw woning gestegen of heeft u een deel van uw hypotheek afgelost? Lang niet alle banken passen de hypotheekrente zelf aan, dus is het van belang om zelf aan de tonen dat de WOZ-waarde van uw woning gestegen is. Een bank zal in dit geval vragen om uw WOZ-beschikking of eventueel een taxatie van uw woning.

Oversluiten

Het kan zijn dat u de renteopslag tussentijds niet kunt verlagen omdat u bijvoorbeeld een rentevaste periode  heeft afgesproken met uw geldverstrekker. In dit geval kunt u nog steeds geld besparen door uw hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Het oversluiten kost wat meer tijd en geld, maar mogelijk houdt u onder aan de streep meer over.

Benieuwd of uw hypotheekrente verlaagd kan worden? Wij helpen u graag! Meer weten over zaken als; hypotheken, het aankopen van uw eerste woning , belastingzaken of verzekeringen? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs, of kom een keer langs bij ons kantoor om te sparren over uw financiële situatie.

Mail ons