Overdrachtsbelasting 2021

Veranderingen omtrent overdrachtsbelasting in 2021. WoonGoed legt het u uit!

Sinds 1 januari 2021 betaalt een groot deel van de jonge huizenkopers geen overdrachtsbelasting meer. Beleggers gaan fors meer betalen voor de aankoop van een huis. In Nederland betaalt u overdrachtsbelasting wanneer u een woning van een andere eigenaar koopt, nieuwbouw kent dus geen overdrachtsbelasting.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Starters zijn vanaf 1 januari 2021 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Een starter is een persoon die jonger is dan 35 jaar. Per 1 april 2021 geldt dit alleen nog voor huizen met een koopsom van maximaal 400.000 euro. Ook kan een starter maar een keer gebruik maken van dit voordeel.

Wat gebeurt er wanneer je een woning koopt waarvan de koopsom minder dan 400.000 euro is en je jonger bent dan 35, maar je partner waarmee je de woning koopt wel ouder is dan 35 jaar?

In dit geval is alleen het deel dat je zelf koopt belastingvrij. Wanneer ieder de helft koopt, wordt de overdrachtsbelasting dus 1% (standaard tarief voor personen ouder dan 35 jaar is 2%).

Wie als starter gebruik wilt maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dit betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en hier, indien er meer woningen zijn, het grootste gedeelte van de tijd verblijft.

Naast dat de overdrachtsbelasting voor starters is afgeschaft, zal ook het tweede inkomen zwaarder meetellen in de berekening van de hypotheek (90% in plaatst van 80%) en zal de studieschuld, dankzij de gedaalde rente, minder meetellen voor een maximale hypotheek.

overdrachtsbelasting-2021

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

Voor beleggers is de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 juist omhoog gegaan. Een belegger betaalt nu 8% overdrachtsbelasting wanneer de gekochte woning niet het hoofdverblijf is. Het gaat hier bijvoorbeeld om een woning die:

  • Gekocht is om te verhuren;
  • Gekocht is om als vakantiehuis te gebruiken;
  • Gekocht is voor een kind.

Voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting heeft de koper een verklaring nodig

De koper heeft een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Deze verklaring overhandigt de koper aan de notaris. In deze voorwaarde verklaart de koper dat hij aan bepaalde voorwaarde voldoet. Hierin staan bijvoorbeeld dat de koper aan de voorwaarde voor de vrijstelling voldoet en dat de vrijstelling niet eerder is gebruikt.

Heeft u vragen over de aankoop van een woning of wilt u graag meer weten over onderwerpen als; aan-/verkoop woning, hypotheken of beleggen, kom gerust langs bij ons kantoor neem dan snel contact op met een van onze adviseurs.

Mail ons